Champagne
Nominé-Renard
En vinodlare i tredje generation hemmahörande i vinbyn Villevenard i Cotes des Blancs. Man äger 36 olika små ploter från sex olika byar. Totalt 20 hektar varav 40% chardonnay och 30% vardera av Pinot Noir och Pinot Meunier. Kvaliteten är mycket jämn och sedan 2004 så har han börjat använda mer och mer fat i sin vinifikation. På senare år har yngste sonen Simon tillsammans med sin fru börjat arbeta i firman med föräldrarna Catherine och Claude. Ett äkta litet familjeföretag som endast producerar ca: 100 000 buteljer per år. Tre stjärnor av Richard Julin.
Bourgogne
Domaine François Gaunoux
Domaine Francois Gaunoux är en välkänd egendom i Cote d’Or. Området är på cirka 10 hektar som fortfarande ägs privat och drivs av familjen. Vingården är mycket gammal och där arbetar de för hög kvalité. Vinstockarna planteras för att nå full mognad, vilket ger intensiva och komplexa viner. Avgörande för deras vinframställning är deras skicklighet och kunskap och de ser till att alltid arbeta med druvor av högsta kvalité. Vinet uppnås genom en perfekt balans mellan den traditionella andan från vingården och utvecklingen av deras nya tekniker. Druvorna plockas för hand och vinifiering sker med modernt vinframställningsmaterial. Druvorna är avstammade 100%. De röda vinernas kuvaison görs med traditionella metoder och varierar från 20 till 25 dagar beroende på årgång. Tankar av rostfritt stål används med intern automatisk övervakning och värmereglering via dator. Pressning görs med pneumatisk press. Efter jäsning åldras vinerna i 16 till 18 månader. Vinerna filtreras sedan och tappas på flaska.
Domaine François Gaunoux förvaltas nu av Claudine Gaunoux, dotter till François Gaunoux. Hon växte upp runt vingården och andra vingårdar som officiellt gick med i familjegården år 2000. Claudine är ovärderlig för gården, hon arbetar stolt varje dag för att upprätthålla vingårdens kvalité, hon älskar närheten till naturen och lugnet. Familjen Gaunoux har bott i Côte d’Or sedan 1500-talet. François Gaunoux har arbetat med sina vinrankor sedan 15 års ålder. François är son till den berömda Henri Gaunoux, en vinmakare från Pommard. En avantgardevinmakare, han visste hur man kombinerar modernism och tradition, en filosofi som Claudine upprätthåller än idag.
Kampanien
Galardi - Terra di Lavoro
Det familjeägda vingården Galardi producerar bara ett vin men det gör det med perfektion. Gården ligger på en vulkaniska sluttningar i nordvästra Kampanien. Gårdarna inbäddade bland kastanjelundar och drar stor nytta av svala vindarna från Medelhavet. Terra di Lavoro betyder faktiskt “arbetsland” på italienska, ett namn som har historiska rötter, men som också speglar exakt den svåra odlingsförhållanden i den vulkaniska jordkompositionen, vilket resulterar i mycket låga avkastningar. I denna utmanande miljö producerar i huvudsak druvorna Aglianico och Piedirosso viner med otroligt djup, komplexitet och elegans.
Galardi är både ett koncept och ett vin född ur en kollektiv energi och delad vision hos fyra kusiner. Terro di Lavoro uttrycker den naturliga miljön i Kampanien utan motstycke. Vinhuset är uppkallad efter lokala område Galardi, och skapades helt från grunden 1991 när kusinerna bestämde sig för att producera vin från en endast 0,5 ha stor plot som tillhör familjen. Kusinerna, Maria Lusia Murena, Arturo och Dora Celentano och Francesco Castello, delade visionen att producera ett vin i världsklass från den utdöda vulkanen Roccamonfina. Ca 100 kilometer nordväst om Kampaniens traditionella kvalitetszon Taurasi. 1993 begärde gruppen hjälp av vinframställningskonsulten Riccardo Cotarella, som redan uppnått berömmelse för sitt arbete med en annan kampanisk egendom: Montevetrano. På hans inrådan ympades de gamla stockarna om med högkvalitativa sticklingar av Aglianico och Piedirosso. År 1994 producerades 600 flaskor vin och huset Galardi var född.
Terra di Lavoro är ett vin som hjälpte till att sätta kampania på världskartan och givit området det rykte som det har idag. Detta var Kampanias första stora kultvin ända sedan dess första produktionsår 1994. Tack vare detta vin har den vinkonsulten Riccardo Cotarella skaffat sig en viktig position i regionen som har gjort mycket för att cementera en stil som är starkt förknippad med Kampanien. Inte minst för hans starka tro på inhemska druvor i en tid då internationella druvor var på hög mode. Vanligtvis är blandning ca 80% Aglianico och 20% Piedirosso.
Produktionen är vanligen ca 30:000 buteljer, så tillgången är liten.
Rioja
Alonso López
Alonso López är grundat av makarna Ignacio Alonso och Eva López. Paret hör hemma i rioja men producerar och marknadsför viner från hela Spanien under olika etiketter. På sin egen gård i nordvästra Rioja producerar man en modern stil med intensiva, välstrukturerade viner med tydlig karaktär av ny amerikanske ek. Alonso López är skördat från två små vingårdslägen med 40 år gamla vinstockar. Gårdarna ligger på sluttningarna till Laguardia och Lapuebla de Labarcabergen på mellan 430 och 580 möh i hjärtat av Rioja Alavesa. Sin crianza gör man på 90% Tempranillo och 10% den lokala druvan Graciano. Alkoholjäsningen sker på cementkar och den malolaktiska jäsningen sker på stora fat. Vinet lagras sedan i 14 månader på nya franska 225 liters barriquer. Varpå vinet lagras i minst 8 månader i butelj innan försäljning. Till sin Reserva använder man 100% Tempranillo. Här sker både alkoholjäsningen och den Malolaktiska jäsningen på små fat med 6 månader battonage. Där efter lagras vinet i 22 månader i ny fransk 225 liters barriquer. Varpå 18 månader i butelj innan försäljning. Den totala produktionen är endast 40 tusen flaskor.
Wagram
Weingut Fritsch
Regionen Wagram ligger cirka 5 mil väster om Wien, mellan Donaus norra strand och det Böhmiska bergsmassivets södra sluttning. Familjen Fritsch har sedan årtionden varit en stark drivkraft för kvalitetsarbete i Wagram-regionen. Både genom innovativa idéer som nyplantering av internationella druvsorter och genom en fast tro på Grüner Veltliners potential på världsmarknaden. Karl Fritsch som tog över driften 1999 har fortsatt familjens kvalitetsarbete bland annat genom att helt övergå till strikt biodynamisk odling på alla sina 25 hektar. Karl känner stor kärlek till egendomens röda viner, men det är klassisk Riesling och Grüner Veltliner som står för den största delen av produktionen. Fritsch enklaste Riesling har en ren, attraktiv doft med persika och fräscht äpple och päron. Smaken är mycket fruktig med bra fyllighet och en ordentlig men välbalanserad syra. Men det är i Fritsch toppviner man verkligen förstår vinernas potential. Ett av husets finaste vingårdslägen är Ried Mordthal Erste Lagen, Där produceras enastående fylliga Rieslingviner rika på mineral och torrextrakt.
Senaste årgången som nyss anlänt till Sverige är 2016 som erhållit 94RP av Stephan Reinhardt på Robertparker.com. Fullt i klass med ner kända producenter som Erich Salomon, F.X. Pichler och Prager.
Rhone
Domain Durieu
“Domaine Durieu has emerged as one of the up-and-coming stars of Chateauneuf du Pape”
Robert Parker
Domaine Durieu är en relativt ny egendom i södra Rhônedalen. Den skapades 1976 då Lucile Avril, mor till Paul Durieu, gav honom några hektar vinrankor för att han skulle kunna starta sin karriär som vinproducent. Kort därefter köpte Paul Durieu ytterligare 5 hektar, byggde en källare och ett vineri och Domaine Durieu var skapat. Sedan 1976 har Dom. Durieu fortsatt att expandera sina vingårdar till sin nuvarande storlek. Man äger 37 hektar i Chateauneuf du Pape och 68 hektar i Cotes du Rhône och Cotes du Ventoux. Domaine Durieu´s röda standard-Chateauneuf du Pape produceras ofta av en blandning på 80% Grenache, 12% Mourvedre och 8% Syrah. Men det kan variera från år till år. Vissa gynnsamma årgångar används även små mängder Cinsault och Counoise. Vinet lagras ca 12 månader i betongkar före buteljering. Sedan 2009 gör Domaine Durieu även en topp-cuvee kallad ”Cuvee l’Eperdu” från endast 0,1 ha. Vinet tillverkas av 100% grenache från riktigt gamla stockar, de äldsta är planterade redan 1914. Dessa jäses och lagras 12 månader på ny fransk ek. Den genomsnittliga produktionen av denna cuvee är ca 50 lådor per år.
Abruzzo
Castorani
Även om vingårdens histora går tillbaka till 1793 så är Podere Castorani i sin nuvarande tappning en relativt ny egendom. Den köptes av den tidigare Formel 1-föraren Jarno Trulli. Han tävlade mellan 1997 och 2011 och bosatte sig efter sin pension i sin födelseort Abruzzo för att göra vin. Han har bland annat jobbat hårt med att förfina processen med att göra vin i Abruzzo på lufttorkade druvor så som i Amarone. Castoranis viner är gjorda i en mörk fyllig stil packad med söt mogen italiensk körsbärsfrukt med mjuka mogna tanniner. Jarno som är husets toppvin är ett tämligen kraftigt vin i tydlig amaronestil med 16% alkohol. Ett vin som imponerar på många.
Penedes
Can Rafols Dels Caus
Can Rafols dels Caus är en Spansk kultproducent från Penedes som tillverkar imponerande personliga och högkvalitativa viner. Ovanligt nog ligger de tämligen unika vingårdarna i naturreservatet Massís del Garraf. Landskapet som ligger ca 500m.ö.h är bergigt och består mestadels av stora kalkstensmassiv. Can Rafols dels Caus omsorg kring vingård och natur, samt vinernas unika karaktär har satt husets viner på många av världens främsta vinlistor. Däribland El Bulli, Noma, Arzak och El Celler Can Roca. Carlos Esteva´s tidigaste försök med vinodling gjordes på ön Menorca på 1970-talet, men det var inte förrän han tog ansvaret för familjegården i Penedes 1979 som han tog steget till produktion av högkvalitativa viner. Rigoröst vingårdsarbete, nya druvsorter och nya odlingsmetoder och micro-vinifiering är några av framgångsfaktorerna. Huset väljer att lagra sina röda viner anmärkningsvärt länge. Båda på fat och flaska. Ett av husets toppviner Caus Lubis säljs som aktuell årgång idag med 15 års mognad.
Elgin
Lothian of Elgin
Elgin har på senare år seglat upp som en av sydafrikas mest intressanta regioner. Med viner som vunnit många internationella utmärkelser och rönt stor uppmärksamhet. Elgin är Sydafrikas kallaste vinregion. Ett område som med sin närhet till Atlantens svalka och högre altitud, ges villkor för vinodling som skiljer sig markant från Sydafrika i stort. Temperaturen förblir måttlig till och med under sommarens mognadsperiod i februari, med temperaturer mellan 19 C och 25 C.
Familjen Wilson kommer ursprungligen från Skottland men har sedan tre generationer varit aktiv som vinmakare i Sydafrika. Gavin Wilsons växte upp på sin mormors vingård Rust-en-Vrede på 1950- och 60-talet. Efter en framgångsrik karriär inom finans började Galvin år 2003 att leta efter en passande vingård att investera i. Valet föll på en 13,5 ha stor gård längs Palmietfloden i Elgin. Jordmånen består mestadels av vittrad sandsten med inslag av skiffer och järnrik Podzolicjord. Första årgången släpptes år 2010. Galvin och hans bror Ewens har en non-interventionol vinmakarstil och siktar på att framställa Pinot Noir och Chardonnay på traditionellt burgundisk sett. Ett utpräglat kvalitetstänk och en önskan om att nå hög nivå, märks även på deras val av vinmakare – Richard Kershaw, en världsberömd Master of Wine. När assisterande vinmakare Stephan anställdes på Lothian, gav Galvin honom två flaskor Puligny-Montrachet från Etienne Sauzet och sa: “This is what i want”
Chardonnayen planterades år 2005, på Table Mountain-sandsten. Druvorna plockas för hand under tidig mars-månad. Jäsningen sker först på rostfria ståltankar med naturlig jäst, innan musten dras om till ett urval av gamla franska barriquer, för lagring i 11 månader.
Pinot noir av dijon-klonerna 115 och 777 planterades 2005, på nord och-östvända sluttningar av sandsten med lätt inslag av lera. Druvorna plockas för hand, avstjälkas och jäses med naturlig jäst i öppna kar i cirka 10 dagar. Efter en lätt pressning lagras vinet på små franska 228-liters barriquer, varav 10 % nya, i 11 månader, där även den malolaktiska jäsningen sker.
Toscana
Tenuta di Argiano
Tenuta di Argiano är en av Toscanas mest prestigefyllda och äldsta egendomar, tät förknippad med Montalcinos historia. Namnet Argiano tros härstamma från de första romerska bosättningarna – ”Ara Janus”, syftar till uttrycket ”guden Janus”. Ett annat potentiellt ursprung till namnet kan vara “landet vid floden Orcia” – känt i antiken som “Orgia” och därför Argiano. Argianos historia går ända tillbaka till år 1580 då den adliga familjen Pecci började bygga den fantastiska renässansvilla som än idag är husets säte. Under århundradena har godset haft många ägare. Bland annat den inspirerande lady Ersilia Caetani Lovatelli, som vida marknadsfört husets viner.
1967 skapades historia när Argiano spelade en nyckelroll som en grundarna av Consorzio di Brunello. 1992 köpte Contessa Noemi Marone Cinzano gården och engagerade den världsberömda önologen Giacomo Tachis. Skaparen av Sassicaia, Tignanello och Solaia. Det var han som skapade Argianos Super Tuscan-vin, Solengo, idag en av Italiens mest ikoniska viner. Under hans ledning utökades också vingårdarna och källarna moderniserades väsentligt. 2013 köpte den brasiliansk finansmannen André Esteves Argiano. Sedan dess har han tillhandahållit medel för en massiv uppdatering av hela gården. Nya underjordiska källare har byggts och villan har genomgått omfattande renoveringsarbete. Vingårdarna har även noggrant kartlagts i separata zoner av den hyllade chilenska terroir-konsulten Pedro Parra. Argianos gårdar ligger i sydvästra delen av Montalcino, mellan 280 och 310 meter över havet. Jorden är lera, med kalksten och fossil. Argiano startade ekologiskt jordbruk 2012 och fick sitt certifikat 2016. Idag jobbar man mot biodynamiskt jordbruk. I Robert Parkers bok ”the worlds Greatest wine Estates” är Argiano tillsammans med Soldera och Antinori de enda listade klassiska Brunello producenterna. Argianos viner har sannolikt aldrig varit bättre och efterfrågan är stor.
Chablis
Domaine de La Meuliere
La Meuliere drivs av bröderna Nicolas och Vincent Laroche, som tog över domänen från sin far Claude. De tillämpar en naturnära odlingsmetod i vingården, druvor plockas manuellt och krossas i en pneumatisk press vid lågt tryck. Efter jäsning genomgår vinerna en lätt klarning med bentonit. Husets generiska Chablis lagras ett år på ståltank och är ren, krispig och mineraltät i stilen. Fleur de Chene däremot kommer från en 0,92 ha stor vingård med 45 år gamla vinstockar och tillbringade 12 månader i två till fem år gamla fransk ek.
Emilia Romagna
Tenuta Mara
Efter 40 år som leverantör av glass och bakingredienser, så sålde den Romagnabaserade entreprenören Giordano Emendatori sitt företag år 2014. Vid det tillfället var omsättningen på mer än en miljard kr per år. Detta för att dra sig tillbaka till sin vingård och på heltid ägna sig åt sin stora passion, vin. Vinhuset Tenuta Mara startade år 2000, döpt efter Giordanos fru som alltid stöttat honom i hans projekt. Fördelen med att vara kapitalstark i vinbranchen är att man kan göra rätt från början. Det tog 5 år att förbereda marken och bygga det mycket säregna vinhuset och vineriet. Fullt av konst och specialdesignade detaljer. Redan från start valde man en extrem gren inom biodynamisk odling. Inklusive ett noggrant iakttagande av månkalenderns rörelser. Man innehar både ett Ecocert och en Demeter. Vingårdana är 7 ha stor. Och ligger ca en mil söder om Rimini nära bergsbyn San Clemente. I stort sätt så långt söder ut man kan komma i Emilia Romagna, i den IGT som kallas Sangiovese di Rubicone. Namnet är hämtat från den berömda Rubicon-floden som korsades av Julius Caesar i början av det stora romerska inbördeskriget 49-45 f.Kr. Där han lär ha sagt de bevingade orden ”Tärningen är kastad”.
Man använder avancerade högtalarsystem från den Amerikanska producenten BOSE för att spela Mozart i vingårdarna dygnet runt. Man även t.ex. 550 fågelholkar, 70 fladdermösskydd och 5 väggar för insekter. Och varje år så kartlägger anställda Ornitologer fågelbeståndet. I vinhuset spelas Gregorianska mantran dygnet runt. Man skördar och sorterar för hand. Därefter sorteras varje druva via ett Optisk-sorteringssystem. Jäsning sker i koniska jäskar i ek med naturlig jäst, ovanligt nog helt utan temperaturkontroll. Sedan lagras vinet i 15 månader på fransk ek. Maramia är ett väldigt personligt vin och något atypisk för att vara en sangiovese. En förförande stor doft av generös röd frukt, kryddor, fat och viol. Frisk, mjuk smak med härlig komplexitet. Tenuta Mara har dom senaste åren alltid fått ”Tre Bicchieri”
Marlborough
Little Beauty
Från ett område där de flesta är kontraktsodlare till påhittade varumärkesviner av köpta druvor, går verkligen Little Beauty mot strömmen. Teamet på Little Beauty, som leds av tidigare Cloudy Bay-vinmakaren Eveline Fraser, har etablerat ett rykte om sig att producera eleganta, raffinerade och sofistikerade viner. Deras hörn av Marlborough är välsignat med ett unikt mikroklimat, inbäddat mellan Waihopai River och den pittoreska Richmond Range. Med den mindre vanligt förekommande kombinationen av långa dagar, svala nätter, mycket solsken och en torr lång höst. Vilket resulterar i en lång växtsäsong med hög mognad i druvmaterialet och hög naturlig syranivå. Från första planteringen år 2003 såldes druvorna till cloudy bay. Den första egenbuteljerade årgången är 2008.
Alla Little Beauty´s viner kommer från små singelvingårdar, producerade i små volymer. Serien Black Edition kommer från de bästa vinstockarna inom varje vingård. Vinerna är fatjästa med naturlig vildjäst och tillverkade i en rik, fet, komplex stil som tål många års lagring. En mindre vanlig detalj på det temat är att man väljer att släppa sina viner efter några års mognad på flaska. Och följaktligen är aktuell årgång på husets Pinot Noir och Pinot Gris, 2015 respektive 2013. Vinhuset har belönats med utmärkelsen ”New Zealand’s 100% Sustainable Accreditation” år 2015.
Bierzo
Casar de Burbia
Bierzo ligger i den autonoma regionen Castilla y Leon i nordvästra Spanien på gränsen till Galicien. Här har det funnits vingårdar i cirka 2000 år. Trots det är ursprungsmärkningen för regionen relativt ung. Man fick D.O.-status den 11 november 1989. Regionen är liten och har endast 2853 hektar vingårdsmark registrerad under D.O Bierzo med endast 79 producenter registrerade för export. Bierzo har ett fastlandsklimat med varma somrar och svala vintrar. Området ligger i en dalgång med unikt mikroklimat som påverkas av Atlantens vindar samt de omkringliggande floderna och bergskedjorna ca 450 och 800 m.ö.h. Jordmånen består av en blandning av granit, skiffer och kvarts och vingårdarna är oftast terrasserade, karga och ogästvänliga. Och består oftast av fragmenterade små parceller. Perfekta egenskaper för den som vill producera kvalitetsvin. Idag är intresset för regionens unika viner stort vilket både bygger på regionens speciella terroir men även på den unika lokala druvsorten Mencia. Druvan har täta klasar, medelstora druvor med tjockt skal och ger rätt hanterad ofta kraftfulla, mycket fruktdrivna viner med mörk färg och stor komplexitet. Druvan har dessutom en fallenhet för att svara bra på mineralrika jordar som ger en uppskattad finess och elegans till vinerna. Man trodde länge att Mencia vara en gammal klon av Cabernet Franc eftersom druvorna delar några gemensamma karaktärsdrag alternativt att druvans genetiska ursprung var El Bierzo. Via modern DNA-profilering har man idag konstaterat att Mencía är identisk med den portugisiska druvsorten Jaen do Dão. Viket i sin tur är en korsning mellan de två portugisiska druvsorterna Alfrocheiro från Dão och Patorra från Douro. Av det kan man dra slutsatsen att Mencia med största säkerhet har portugisiskt ursprung och sedan har vandrat in i Spanien. Casar de Burbia är en familjeägd vingård som ligger i byn Valtuille de Arriba. Initiativet till vingården togs av fadern Nemesio Fernandez i slutet av 80-talet då han började köpa upp övergivna vingårdar. Ironiskt nog så var det de karga steniga vingårslägena, ofta med mer än 100år gamla vinstockar, beskurna som bush-vine som var lättast att köpa. Eftersom de gav ett så lågt skördeuttag ansågs ofta att det inte fanns ekonomi i att behålla dessa.
Vinhuset grundades så sent som 1998, och idag är det sonen Isidro Fernandez som är ansvarig för den 27 hektar stora vingården som är uppdelad på 52 små ploter. Här har Isidro visat en särskild talang för att identifiera och särskilja de små vingårdslägenas karaktär. De lägre vingårdslägena med tung skifferlera som ackumulerats över årtusenden använder han till husnamnets vin Casar de Burgia. Tillverkat i en fyllig kraftfull stil. Vingårdar från slutningarna med magrare lera och medelstora stenar av granit till de lite mer komplexa och nyansrika vinerna under namnet Hombros. Och vinlägen från krönet på kullarna – där jordmånen är karg och uppbyggd av stora stenar av uråldrig skiffer och kvarts – som ger mycket finnessrika viner med mineral o längd. Vinifikationen har tydliga franska influenser. Microfermentering i små tankar av rostfritt stål. Noggrann manuell selektering på grain for grain-sorteringsbord och användandet av ny fransk ek skvallrar om detta.
Mosel
Joh. Jos. Christoffel
Familjen Christoffel har varit involverad i vinproduktion sedan tidigt 1600-tal. År 2001 hyrde Hans Leo Christoffel ut skötseln av sina vingårdar och vinframställning till Robert Eymael från granngården Mönchhof. Christophers vingårdar omfattar endast 4 ha mark, men tillhör ett av mosels finaste lägen. Man äger uteslutande mark I Ürziger Würzgarten och Erdener Treppchen. Inklusive ett mycket speciellt läge direkt ovanför och sammanhängande med Erdener Prälat. Odling på dessa platser har dokumentaras så tidigt som på 700-talet och har i århundraden dyrkats på grund av sin perfekta södra exponering, sin djupa Devonian-skiffer och sina mycket branta sluttningar. Ürziger Würzgarten, eller “kryddträdgård” som namnet betyder har fått sitt namn på grund av sin järnrik skifferjord som är röd och producerar tydligt kryddiga viner. Med sina slutningar på upp till 70 grader är Würzgarten oerhört svårodlat. Liksom intilliggande Erdener Treppchen. På grund av detta är majoriteten av Christophers planteringar över 100 år gamla och på sin ursprungliga rotstockar. Eymael som är en skicklig vinmakare fortsätter att respektera det prestige fulla arv som cristoffel byggt upp.
Bordeaux
Ch. Sociando Mallet
Sociando Mallet har fått sitt namn från två tidigare ägare. En adelsman från franska baskiskien, vid namn Sossiondo, som grundade gården år 1633. Med tiden ändrades slottets namn för att matcha det fonetiska ljudet till Sociando. Gården konfiskerades som så många andra bordeaux slott och såldes under den franska revolutionen. I början av 1800-talet var slottet känt under namnet Sociando-Lamothe. Däriefter ägdes gården av familjen Cabarrus, som också ägde Chateau Lagrange i St. Julien. Omkring 1850 såldes marken till en marinofficer som sedvanligt döpte om gården med sitt efternamn Mallet och Chateau Sociando Mallet föddes. Jean Gautreau föddes 1927 i Lesparre, Frankrike. Han kom inte från vinbakgrund. Han upptäckte Bordeaux när han började arbeta som Negociant 1948. 1957 öppnade han sitt eget Negociant-firma. Därefter kom Jean Gautreau med idén att tillhandahålla mobila tappbilar till mindre slottet. Chateau Sociando Mallets moderna tidsålder började 1969, när den köptes av Jean Gautreau från familjen Tereygeol för 250 000 franska franc, delvis på råd från Jean Michel Cazes från Chateau Lynch Bages i Pauillac. När Jean Gautreau köpte Sociando Mallet 1969 var slottet i mycket dåligt skick. Slottet var obeboelig och både vinifikationsanläggningen och vingårdarna var i stort behov av restaurering. Faktum är att när Sociando Mallet ursprungligen köptes av Jean Gautreau, var vingårdara mindre än 7 hektar. Idag har vingården nästan 85 hektar, varav det mesta är uppodlat!
Jean Gautreau började snabbt expandera med ytterligare inköp och omplantering av urval av hans nyinköpta vinstockar. Han byggde också om och renoverade anläggningarna för vinframställning samtidigt. Han lade till nya, temperaturkontrollerade rostfria kärl och reparerade de äldre betongkärlen. Jean Gautreau konstruerade också ett nytt, modernt provningsrum med naturlig belysning och en otrolig, fri utsikt över Gironde. Eftersom han redan ägde sitt eget negociantfirma så sålde Jean Gautreau hela produktionen från början helt på egen hand. Men med tiden och det starka ryktet så började vinerna så småningom säljas till andra negociants på Place de Bordeaux. Tyvärr dog Jean Gautreau i november 2019, efter 50 års ledning av Sociando Mallet. Han var 92 år gammal. Hans dotter Sylvie Gautreau och barnbarnet Arthur Gautreau är nu ansvariga för förvaltningen av gården. Idag är Sociando Mallet på 85 hektar planteras till 55% Merlot, 40% Cabernet Sauvignon och 5% Cabernet Franc. Idag tror majoriteten av Bordeaux vinproducenter på green-harvest för att kontrollera avkastningen och öka koncentrationen. Men så är inte fallet med Sociando Mallet. De har några av de högsta avkastningarna i hela regionen på nära 80 hektoliter per hektar i vissa årgångar. Jean Gautreau föredrar att låta naturen bestämma nivån på avkastningen vid Sociando Mallet. De höga avkastningarna på Sociando Mallet är en del av det som ger vinet sin rustika och ofta gröna karaktär, liksom dess charm, enligt de många fansen av slottet.
Priorato
Mas Igneus
Mas Igneus grundades 1996 som ett resultat av ett joint venture mellan Josep Maria Albet, Josep Maria Pujol-Busquets och inledningsvis kooperativet Poboleda. År 2004 lämnade kooperativet sammanslutningen och Mas Igneus, tillsammans med en grupp engagerade ekologiska jordbrukare från Poboleda och Porrera valde att flyttade till ett nytt vineri i närheten av Costers de l’Ermita-gård strax utanför Gratallops. Mas Igneus var den första organiskt certifierade vingården i Priorat och fortsätter att ligga i framkant inom ekologisk production. Alla Mas Igneus vingårdar och associerade odlare är certifierade ekologiskt av Consell Català de la Producció Agrària de Catalunya (CCPAE) och BIO INSPECTA (Delinat – Schweiz). Organisationer som säkerställer att de strängaste internationella reglerna för organiska odling efterlevs.
Armagnac
Darroze
“One has never really tried an Armagnac until trying those of Francis Darroze”
– Robert Parker Jr.
Det var 1974 som Francis Darroze startade sin verksamhet som Negociant av vintage Armagnacs. Den ursprungliga idén var enkel: att skapa medvetenhet om regionens rika, komplexa och intressanta spritdrycker. Francis Darroze fick snabbt ett nationellt och internationellt rykte för kvalitet och integritet. Alla armagnacerna lagras i sina egna individuella fat, så hela produktionen av vintage är således både singel estate och singel cask. Dessutom tillsätts aldrig några karamell eller färgämnen någonsin. Darrozes hela lager av Armagnac ligger på fat. När ett fat sålt slut väljer man ut ett nytt för att tappa på damejan och först vid mottagande av en order tappar man dem på butelj. Detta förlänger lagringsprocessen maximalt.
Darroze Armagnacs serveras på alla trestjärniga Michelin-restauranger i Frankrike, liksom många andra berömda restauranger över hela världen. I Frankrike är deras anseende som Ne plus Ultra av Armagnac obestridligt. Vi är mycket glada över att kunna erbjuda dessa fantastiska Avecer till våra kunder.
Veneto
Luciano Arduini
Familjen Arduini har haft vingårdar i Marano di Valpolicella sedan 1940-talet. År 1969 ärvde sonen Battista verksamheten i Corrubbio och fortsatte att utveckla företaget genom att gradvis köpa upp mark som tillhör den antika gården Villa Banda Amistà. Fram till 2002 såldes druvorna huvudsakligen till de stora vingårdarna i regionen, men efter omfattande nybyggen av ett modernt vineri tillverkar man numera sitt eget vin. Far (Luciano Arduini) och son (Andrea Arduini) sköter alltid arbetet i vingårdarna och vineriet. Mamma Silvana sköter administrationen, och kusinen Alex tar hand om försäljningen. Ett riktigt familjeföretag.
Amaronevinet är i en ren fyllig modern stil med relativt lite ny ek trots att husets Amarone ligger hela 2 år på fat. Man tillverkar en klassisk Ripasso där vinet får en andra jäsning på skalrester från amarone produktionen. Man odlar 60% Corvina, 20% Corvignone, 15% Rondinella och 5 % Molinara. Den italienska Vinskribenten Luca Maroni har givit 98 poäng till Lucien Arduinis senaste årgåg.
Abruzzo
Galasso
Ettore Galasso är ett familjeägt vinhus baserat i Aprutino Loreto, i provinsen Pescara. De är i ett av de mest lämpliga områdena för att producera bra Montepulciano d’Abruzzo DOC. Området har ett unikt mikroklimat på grund av närheten till Apenninerna och till Adriatiska kusten. Familjen Galasso har alltid jobbar med ny teknik och innovation och är stolt över sin höga och prisvärda kvalitet. Idag producerar man närmare 3 miljoner buteljer varje år. Ettore Galasso är ett familjeägt vinhus baserat i Aprutino Loreto, i provinsen Pescara. De är i ett av de mest lämpliga områdena för att producera bra Montepulciano d’Abruzzo DOC. Området har ett unikt mikroklimat på grund av närheten till Apenninerna och till Adriatiska kusten. Familjen Galasso har alltid jobbar med ny teknik och innovation och är stolt över sin höga och prisvärda kvalitet. Idag producerar man närmare 3 miljoner buteljer varje år. närmare 3 miljoner buteljer varje år. Ettore Galasso är ett familjeägt vinhus baserat i Aprutino Loreto, i provinsen Pescara. De är i ett av de mest lämpliga områdena för att producera bra Montepulciano d’Abruzzo DOC. Området har ett unikt mikroklimat på grund av närheten till Apenninerna och till Adriatiska kusten. Familjen Galasso har alltid jobbar med ny teknik och innovation och är stolt över sin höga och prisvärda kvalitet. Idag producerar man närmare 3 miljoner buteljer varje år.
Maremma
Monteverro
En ovanligt stark passion för land och för vin, för historier rika på charm och ett strålande entreprenörskap. Det fick Georg Weber att skapa denna toskanska pärla. Direkt efter avslutade studier i Business and Management på universitetet i Lausanne tog han det vågade steget från passionerad vinsamlare till visionen att skapa ett av världens bästa viner. Det första steget var att hitta ett område som passade för detta ändamål. Efter att ha utvärderat både Napa Valley och Bordeaux föll slutligen valet på Toskana. Och där, på bland annat Michel Rollands inrådan, på en ganska okänd del av södra Maremma-området. Närmare bestämt en 60 hektar stor vingård i Costa D’argento, halvvägs mellan den historiska staden Capalbio och Tyrrenska havet som är väl synligt från vingårdarna. Närheten till havet som ligger ca 5 km bort och de branta sluttningarna på bara 30-80 m.ö.h ger en ständig sval havsbris, som även under de varma augustinätterna ger ett klart mer tempererat klimat. Den unika jordkompositionen här är uppbyggd av flerskiktad eroderad sten, röd lera och kalk vilket gör regionen till en av de mer mineralrika i världen. I likhet med moderna idéer så tillämpar man en naturnära holistisk filosofi med stor respekt för miljön i vingårdsarbetet. I allt från egenkompostering, inga bekämpningsmedel, ett minimalt användande av kemikalier och låg energiförbrukning. Man har medvetet valt att endast odla 35 av sina 60 hektar med vinrankor för att främja den biologiska mångfalden. Resten är täckta av olivlundar och vild rik medelhavsvegetation som lavendel, rosmarin, timjan och ett stort antal vilda blommor. Både vingårdsarbetet och arbetet i vineriet kännetecknas av kompromisslöst manuellt arbete och innovativa tekniker. All skörd sker för hand. Alla olika vingårdlägen vinifieras separat i små rostfria ståltankar eller på fat. Man använder bara naturlig jäst och allt vin förflyttas uteslutande med hjälp av gravitation i hela vineriet. Vinerna lagras uteslutande på fransk ek, vanligen medium toast från flera olika tunnbinderier för att öka komplexiteten. Man varken klarnar eller filtrerar sina viner. Monteverro:s toppvin är onekligen ett ambitiöst vin. Georg Webers förebild är utan tvekan de stora vinerna från Bordeaux. Byggt för att imponera, men med en ovanlig djup, komplex o sofistikerad charm. Vinet är döpt efter den okrönte kungen av den lokala Faunan: vildsvinet, som kallas Verro lokalt. Första årgången av Monteverro var 2008 och släpptes på marknaden hösten 2011.
Monteverro är en klassisk Bordeauxblend på Cabernet S, Cabernet Franc, Merlot, och Petit Verdot. Det lagras i 24 månader på minst 80% ny fransk ek. I likhet med Bordeaux traditioner så gör man även ett andravin på samma druvor och som får mogna på 20 månader på franska fat varav minst 60% är nya. Utöver det gör man en mindre mängd Syrah/Grenace under namnet Tinata och ett tredjevin under namnet Verruzzo. Detta vin innehåller vanligen mer Merlot och en liten del Sangiovese och lagras i 12 månader på franska fat. Slutligen har man en liten produktion av chardonnay från de mest kalkrika jordarna som ligger på 50% ny fransk ek och 50% på äggformade cementtankar. Sedan 2010 års buteljering har Monteverros toppviner haft en svårförfalskad så kallad Prooftag för att garantera flaskornas äkthet.
Piemonte
Ceretti
Vinhuset Ceretti grundades 1952 och drivs idag i tredje generation. Vid den tiden så sålde familjen allt sitt vin på bulk så som så många andra vid den tidpunkten. Men med generationsskifte så kom focus mer och mer att handla om kvalitet. Vingården är i huvudsak kalksten och sandsten. Och ligger mitt i det område som brukar kallas Piemontes tertiär bassäng i Monferrato. Som härstammar från landhöjningen av havsbotten under den tertiära epoken. Nizza fick sin DOCG-status så sent som 2014. Innan det har det varit en Superiore-delzon under Barbera d’Asti DOCG. Här gör också familjen sitt toppvin Ceret-One som är gjord på 100% handplockad Barbera. Man tillämpar en lång kall skalmaceration varefter vinet jäses på temperatur-kontrollerade rostfria ståltankar. Sedan lagras vinet i 18 månader på små franska fat. Ceret-One Nizza är gjord i en kraftig och intensiv stil med tydlig fatkaraktär.Monteverro är en klassisk Bordeauxblend på Cabernet S, Cabernet Franc, Merlot, och Petit Verdot. Det lagras i 24 månader på minst 80% ny fransk ek. I likhet med Bordeaux traditioner så gör man även ett andravin på samma druvor och som får mogna på 20 månader på franska fat varav minst 60% är nya. Utöver det gör man en mindre mängd Syrah/Grenace under namnet Tinata och ett tredjevin under namnet Verruzzo. Detta vin innehåller vanligen mer Merlot och en liten del Sangiovese och lagras i 12 månader på franska fat. Slutligen har man en liten produktion av chardonnay från de mest kalkrika jordarna som ligger på 50% ny fransk ek och 50% på äggformade cementtankar. Sedan 2010 års buteljering har Monteverros toppviner haft en svårförfalskad så kallad Prooftag för att garantera flaskornas äkthet.
Hermitage
Domaine de Remizieres
Domaine des Remizieres är en relativt ny vingård i Hermitage. Man startade 1973 och började med att sälja sin skörd till ett lokalt kooperativ. År 1977 började man producera, buteljera och sälja sitt vin under egen etikett. 1981 kom det riktiga startskotten då man lyckades förvärva 1,5 hektar vinstockar på Hermitage kullen. Idag sköts Domaine Remizieres av Philippe Desmeures och hans dotter Emilie Desmeures. Cuvee Emilie, som gjordes första gången år 1995 är uppkallad efter Philippes dotter. Domaine des Remizieres är fortfarande en av de få kvarvarande små familjeägda egendomarna i appellationen Hermitage. Under de senaste åren har mycket av vinstockarna i Hermitage köptes av negociants och några få namnkunnigt mäktiga familjer med stora innehav i Rhônedalen. Domainens bästa lägen är väl placerade i Les Grandes Vignes och Les Roucoules lieux-dits. Här produceras både röd och vit Hermitage.
Domaine des Remizieres producerar två röda Hermitageviner och ett vitt Hermitage Blanc. Domaine des Remizieres röda produceras av 100% Syrah och lagras i 100% ny franska ek. Varje flaska är individuellt numrerad eftersom produktionen är mindre än 100 lådor per år. Egendomens vita produceras av ca 97% Marsanne och 3% Roussanne som lagras i 70% ny fransk ek. Domainen har höga internationella omdömen.
Colares
Casal Sta. Maria
Baron Bodo Von Bruemmer föddes 1911 in i en aristokratisk familj i nuvarande Litauen, som då var en del av det ryska imperiet. Familjen flydde sedermera undan Bolsjevikerna härjningar, och Von Bruemmer levde ett nomad-liv runt om i Europa. Genom ströjobb lyckades Bodo Von Bruemmer egenfinansiera sina universitets- och juriststudier, och byggde sig en förmögenhet inom finanssektorn. 1972 köper Von Bruemmer den praktiskt taget helt nedgångna Casal de Santa Maria i Colares väster om Lissabon, men då inte med ambition att göra vin. Han var diagnosticerad med bukspottskörtelcancer och ville ha en plats där han på bästa sätt kunde kurera sig, och såg den slitna egendomen som en perfekt tillflykt för sin familj. Idén att börja producera vin kom inte förrän 2006. Då var Von Bruemmer 96 år gammal. Han hade precis genomgått en omfattande operation i Schweiz, och i uppvaknandet efter denna så hörde han en röst som uppmuntrade honom att börja odla druvor i Colares. Övertygad om vikten av detta såg han till att bli hemsmugglad från Schweiz av sin privatchaufför långt innan konvalescensen var färdig, och endast några få veckor efter hemkomsten så var de första nyplanteringarna på egendomen gjorda. Han lyckades även förvärva delar av mycket gamla pre-phylloxera vingårdar inom DOC Colares, och hans första årgång av dessa viner buteljerades redan samma år. Baron Bodo Von Bruemmer gick bort 2016 vid en ålder av 105 år.
Colares är på många sätt en extrem vinregion, dels genom sitt geografiska läge granne med Atlanten, dels genom sin sällsynthet med i nuläget endast strax under 10 hektar planterat med vingårdar, och dels med sina ofta mycket gamla, oympade vinrankor (det finns inget exakt årtal, men rankorna till Casal Sta. Marias Colares-viner tros vara planterade i slutet av 1800-talet). Till vit DOC Colares används uteslutande den lokala Malvasia de Colares, och till de röda vinerna används den mycket strama, relativt ljusa och syradrivna druvsorten Ramisco. Ramisco behöver en lång mognadslagring innan buteljering för att rundas av och mjukas upp sina hårda kanter. De röda Colares-vinerna från Casal Sta. Maria spenderar i regel kring 8 år i olika typer av äldre fat innan slutlig buteljering. Egendomen är idag alltjämt familjeägd, och drivs av Bodos barnbarn Nicholas Von Bruemmer. I enlighet med Bodos filosofi brukas vingårdarna ekologiskt, och i den mån det är möjligt används bara naturlig jäst i vinmakningen. Det finns en ambition att även jobba biodynamiskt, men det kustnära läget med sitt fuktiga klimat tillsammans med strikta regler kring odlingen gör detta till en stor utmaning. Det är inte bristen på utmaningar som fått familjen att börja producera vin i regionen, och utvecklingen går ständigt framåt.
Förgrundsfigur för dagens Casal Sta. Maria är den sedan 2016 bortgångne Baron Bodo Von Bruemmer.